Coimisean Rathaidean is Drochaidean na Gàidhealtachd, 9mh Aithisg, 1821, planaichean
Alba
rathaidean
drochaidean
còmhdhail
planaichean
zoomable

Ann an 1802, dh'iarr Morairean an Taisgeadain air Tòmas Telford sgrùdadh a dhèanamh air leth-a-staigh na Gàidhealtachd. Thug Telford dhaibh aithris an ath bhliadhna. Thòisich seo siostam lagh a dh'fhosgail a' Ghàidhealtachd is leasaich e co-luadar le pàirtean eile de dh'Alba.
'S e prìomh phuingean na h-aithris co-luadar a' leasachadh le rathaidean is drochaidean nas fheàrr, cruthachadh Amar-Uisge a' Ghlinne Mhòir, a' cuir air adhart iasgaireachdan air na h-oirthirean sear is siar, adhbharan eilthireachd is dòighean anns am faighear stad a chuir air, agus a' leasachadh eadar-obair eadar Breatainn is àitean ann an ceann tuath Èirinn.
'S e toraidhean seo Amar-Uisge a' Ghlinne Mhòir eadar An Gearasdan is Inbhir Nis, agus 920 mìle de rathaidean is 120 drochaid air feadh na Gàidhealtachd an taobh a-staigh 20 bliadhna.

Pàipear-taice don Naoidheamh Aithisg aig Coimiseanairean Rathaidean is Drochaidean ann an Gàidhealtachd na h-Alba.

Pàipear-taice Y: 'Planaichean is Meudan nan Acarsaidean, Laimrigean is Cidhichean Aisig a chaidh a thogail fo stiùireadh Choimiseanairean Rathaidean is Drochaidean na Gàidhealtachd 1806 - 1821'

Tòmas Telford; Taisgeadan; rathaidean; drochaidean; còmhdhail; planaichean; zoomable

Highland Roads and Bridges Reports (maps)