Sealladh air Eaglais Abhaich agus air Gleann Bhaile Dhonnchaidh
Abhach
A' Chananaich
Seumas Mac an Fhleisdeir
Sir Alasdair MacChoinnich
A view of Avoch Church and Rosehaugh Valley

Thàinig an dealbh seo de dh'Eaglais Abhaich agus de Ghleann Bhaile Dhonnchaidh à leabhar Aonghas J Peutain, 'Illustrated Guide to Fortrose and Vicinity, with an appendix on the Antiquities of the Black Isle', a chaidh a chlò-bhualadh ann an Inbhir Nis ann an 1885.

Na leabhar, tha Peutan a' bruidhinn air an adhartas a thàinig air baile Amhach ri linn Mgr Seumas Mac an Fhleisdeir bho oighreachd Bhaile Dhonnchaidh. B' ann aire san a bha an t-uallach airson obair, taigheadas na b'fheàrr, agus solar-uisge a thoirt dhan bhaile.

Thug e piseach air luach na h-oighreachd cho àrd ri aon trian a bharrachd. Thuirt aithisg Bòrd Sgrùdaidh na h-ama, 'Tha baile Abhaich, a bha uaireigin cho salach 's cho robach, air atharrachadh an-diugh a bhith na bhaile cho glan 's cho sgiobalta 'sa chitheadh tu an àite sam bith'.

Chaidh am fear-rannsachaidh Alasdair MacCoinnich (1764-1820), a bha a' clàradh Canada, a thìodhlaigeadh anns a' chladh ann an Abhach

ROS: Abhach

1880an

Eaglais Parraiste Amhach; Baile Dhonnchaidh; Aonghas Peutan; An t-Eilean Dubh; A' Chananaich; Seumas Mac an Fhleisdeir; Sir Alasdair MacChoinnich