Caisteal Dhùn Robain, cathair Dhiùc Chataibh
Caisteal Dhùn Robain
Goillspidh, Raoghard agus An Luirg
CATAIBH: Goillspidh
Rev Adam Gunn, MA & John Mackay (eds)
Dunrobin Castle, seat of the Duke of Sutherland

Tha Dùn Robain air a bhith na phrìomh chathair aig Diùcan Chataibh on 12mh linn. 'S e daingneach (cho aosd ri 1401) is taigh mòr mu thimcheall gàradh-cùirt on t-17mh linn a bh'anns a' chaisteal an toiseach, ach chan eil mòran de na togalaichean sin air fhàgail an-diugh. Tha an taobh a-muigh eireachdail (coltach ann an stoidhle ri chateau Frangach) o mheadhan an 19mh linn. 'S e Sir Teàrlach Barry is Uilleam Mac an Fhleisdeir a bha nan ailteirean dha. Chaidh na gàraidhean tlachdmhor a chur san àm seo cuideachd.

Mhill teine ann an 1915 mòran den taobh a-staigh a dhealbh Barry agus chaidh coimisean a thoirt dhan phrìomh ailteir Albannach, Sir Raibeart Lorimer, gus mòran de na seòmraichean ath-dhealbhadh, nam measg an t-seòmar-bìdh, an t-seòmar-suidhe is an leabharlann. Chaidh taigh-tasgaidh a chruthachadh anns an t-seann taigh-samhraidh ann an 1878. Tha mòran de chlachan Chruithneach is duaisean sealgaireachd ann.

Chaidh an dealbh seo a thoirt o 'Sutherland and the Reay Country', air deasachadh leis an Urr Adhamh Gunnach is Iain MacAoidh, 1897

CATAIBH: Goillspidh