Fo-Chòirneal Donnchadh Mèinn, Saor-dhìonadairean Raidhfil Chataibh
Rev Adam Gunn, MA & John Mackay (eds)
rèisimeidean Gàidhealach
saor-dhìonadairean & mailisidh
Cogadh nam Boer
Lieutenant-Colonel Duncan Menzies, Sutherland Rifle Volunteers

Ann an 1895, bha barrachd air mìle duine ann an Saor-dhìonadairean Raidhfil Chataibh, mu leth dhiubh à Cataibh is mu leth à Gallaibh.

Bha bun na rèisimeid anns na h-ochd companaidhean a chaidh a stèidheachadh ann an 1859-61. Chaidh ceithir aca seo a thogail ann an Cataibh (1mh Bhuidheann Goillspidh, 2mh Buidheann Dhòrnach, 3mh Buidheann Bhrùra agus an 4mh Buidheann Ròghard), chaidh trì a thogail ann an Gallaibh (1mh Bhuidheann Inbhir Theòrsa, 2mh Bhuidheann Inbhir Ùige agus 3mh Buidheann Hacraig) agus chaidh aon a thogail ann an Arcaibh agus Sealtainn (1mh Bhuidheann Lèiruig).

As dèdh sin chaidh na Buidhnean no Companaidhean seo an cur còmhla mar a' 1mh Bhatàillean Chlèireil de Shaor-dhìonadairean Raidhfil Chataibh leis a' phrìomh oifis aca ann an Goillspidh.

Ann an 1866 thàinig HRH Prionnsa na Cuimrigh (b' e Eideard VII a-rithist) gu bhith na Chòirneal Onorach den bhatàillean. Ann an 1867 chaidh an 4mh Buidheann Bhatan a thogail ann an Gallaibh agus, an ath bhliadhna, chaidh an 5mh Buidheann Drochaid a' Bhanna a thogail ann an Cataibh.

Thàinig ìre eile de leudachadh anns na 1880an le companaidhean ùra air an togail ann an Inbhir Ùige agus ann an Dùthaich MhicAoidh agus ghabh Buidheann às An Luirg àite Buidhinn Lèiruig. Ghabh còmhlan phìobaireachd àite a' chòmhlain phràis ann an 1883.

Fhuair am batàillean Urram an Iomairt 'Afraga a Deas 1900-02' airson seirbhis de 87 de na saor-dhìonadairean aige ann an Cogadh nam Boer.

Chaidh an dealbh seo a thoirt o 'Sutherland and the Reay Country', air deasachadh leis an Urr Adhamh Gunnach is Iain MacAoidh, 1897

1890an

Saor-dhìonadairean Raidhfil Chataibh; airm; feachdan; cogadh; armailteach; rèisimeidean Gàidhealach; saor-dhìonadairean & mailisidh; Cogadh nam Boer