Seumas Dòmhnallach
Rev Adam Gunn, MA & John Mackay (eds)
daoine
comainn
James MacDonald

Rugadh Seumas Dòmhnallach ann an Dùn Èideann ann an 1850, far an robh athair na chiad ionmhasair aig an Eaglais Shaoir. Thòisich a cheangal ris a' Ghaidhealtachd nuair a bha e òg, oir chaith e mòran ùine aig taigh a sheanar air taobh a mhàthar, an t-Urr Daibhidh MacCoinnich à Fàr. Ann an 1870 ghabh e ballrachd de Chomann Chataibh (Dùn Èideann) is bha e na rùnaire an sin rè beagan ùine. Bha e na iar-cheannard, na cheannard is na ionmhasair an dèidh sin. Bha e na Riaghladair air an Urras Ghàdhealach cuideachd, a' riochdachadh Chataibh is Ghallaibh.

Chaidh a dhèanamh na Sgrìobhadair dhan t-Seula (Writer to the Signet) ann an 1874 is bha e na chom-pàirtiche sa chompanaidh lagh Auld & MacDonald W.S. A thuilleadh air a bhith na stiùiriche air iomadh companaidh poblach, bha e na Iar Neach-gleidhidh Seula Mòr na h-Alba agus na Neach-gleidhidh thiotailean na h-Eaglais Shaoir.

Tha an dealbh seo air a toirt o 'Sutherland and the Reay Country', air a dheasachadh leis an Urr Adhamh Guinneis Iain MacAoidh, 1897. Bha e air aiste a sgrìobhadh air a shon

Seumas Dòmhnallach

daoine; comainn