Agallamh le Silis NicCoinnich mu champa co-chruinneachaidh Bhelsen
WD_BF01_TRACK11_MACKENZIE_GAELIC
An Dàrna Cogadh
cogaidhean
campa cruinneachaidh

Dè a' chuimhne as miosa a th'agaibh mu bhliadhnaichean a' chogaidh?

Tha mi 'smaoineachadh gur e bhith dol ann am Belsen, anns a' choncentration camp ann am Belsen - 's e rud uabhasach a bha sin. Chaidh mi a-staigh ann an làraidh an RASC, Royal Army Service Corps, agus cha b'urrainn dhuinn idir tighinn às an làraidh, cha leigeadh iad leinn tighinn às an làraidh bhon le na de thinneas ann - 'typhoid'. Ach bha na daoine, pàirt de na daoine, an fheadhainn a bha bu dheòth dhiubh, air am fàgail, bha iad nan suidhe air taobh a-staigh, 's e chanainn-sa 'bothain' ris, 'huts' chanadh tu, agus bha na daoine a bha sin, bha iad- cha robh biod feòil air na cnàmhan ac idir, ach dìreach cnàmhan. Bha na cnàmhan fhèin air cnàmhan, agus bha bòrd suas, chanadh tu sanas, bòrd-sanas suas, agus ag ìnnseadh cò mhòr dhiubh a chaochail neo a bhàsaich, mar a chanas sinn, an là sin. 'S tha mi cinnteach, feadhainn dhe na chunna mise, an fheadhainn nan suidhe, bhiodh iad marbh mas tigeadh an oidhche.

Chaidh an t-agallamh seo a chlàradh mar phàirt de phròiseact 'Maoir rannsachaidh a' Chogaidh' ann an 2005 ann am Sgoil a' Mheadhain, Inbhir Nis.

An Dara Cogadh; An Dàrna Cogadh; cogaidhean; campa cruinneachaidh; claistinneach

War Detectives (interviews)