Agallamh le Màiri Mhoireasdan mu làithean sunndach
WD_BF03_TRACK03_MORRISON
càirdealachd
companas
Feachdan Armaichte

Tha Màiri Mhoireasdan a' cuimhneachadh a beatha na niorsa WAAF san Dàrna Cogadh.

Bha sinn uile a' fuireach sna bothain Nissen; bothain mhòra fhada Nissen, agus aon stòbha na mheadhan agus tòrr de leapannan, is cinnteach mu 20 air gach taobh agus aon chiste bheag agus aon chluasag agus bobhstair glè chruaidh. Agus dè eile? Glè, glè fhuar - ach spòrs mhath, tha mi 'creids, spòrs mhath. Uaireannan bhiodh ho-ro-gheallaidh 's dòcha sa bhàgh-thinneas agus aon uair bha oifigear meadaigeach Èireannach a bha na cheannard squadron againn agus bha e cho càirdeil agus uabhasach math air a' cheòl agus 's e na rudan a b' fheàrr leis - Bha muga glè mhòr aige dha thea agus ma bha muga tea aige agus a ghiotar ri làimh, chanadh e "Am bu toil leibh a-nis òran Èireannach a chluinntinn?" Agus gu dearbh, cha robh mòran dhaoine Albannach san stèisean - sinne a' chuid a bu lugha; 's e Sasannaich a bh' annta uile, cha mhòr, agus uaireannan duine no dithis à Èirinn. Ach bhiodh e glè thric a' toirt dhuinn òran Èireannach: 'The Mountains of Mourne' agus cha chuimhnich mi a h-uile - Ach, och, bha amannan sunndach againn glè thric. Bha gu dearbh, agus bha a h-uile duine gu math cuideachail dha chèile, agus glè chuimhneachail, bha, gu dearbha.

Chaidh an t-agallamh seo a chlàradh mar phàirt de phròiseact 'Maoir rannsachaidh a' Chogaidh' ann an 2005 ann am Bun-sgoil Cheann Loch Biorbhaidh.

2000an

An Dara Cogadh; An Dàrna Cogadh; caraidean; càirdealachd; companas; Feachdan Armaichte; claistinneach

War Detectives (interviews)