Agallamh leis a' Phrìomh Sheanalair Major-General Robasdan mu chompanaich a chaill e sna batail
WD_BF03_TRACK05_ROBERTSON_02
arm
companas
càirdeas

Tha am Prìomh Sheanalair Robasdan a' cuimhneachadh air companaich a chaill e san Dàrna Cogadh.

Gu dearbh, 's e rud uabhasach a bh' ann nuair a chaidh do chàirdean an leòn no am marbhadh. Chan fhaca sinn cus dhaoine air an leòn gus an tàinig El Alamein agus bha sinn uile air a bhith a' trèineadh còmhla agus a' fuireach còmhla fad dà bhliadhna agus bha sinn cho eòlach air a chèile. Bha sinn uile cho làidir agus cho cinnteach nach tachradh càil ruinn agus gun sgiongadh na peilearan dhìnn. Agus an uairsin bhiodh am batal ann agus thàinig ainmean nan daoine leòinte a-steach agus chuala tu gun deach cuideigin a mharbhadh agus thuirt thu 'O cha ghabh sin a bhith!' Agus bha sin gu math tiamhaidh dhuinn. 'S e an rud as miosa mu dheidhinn cogadh gu bheil thu a' fàs cruaidh ris - seadh, gu math cruaidh. Tha thu a' fàs cleachdte ri daoine a bhith air am marbhadh agus chan eil e a' dèanamh an leithid de dhragh dhut agus tha thu a' dol seachad 's ag ràdh 'O, tha esan marbh. Nach duilich dha.' Agus 's e sin an droch-bhròn a th' ann an cogadh.

2000an

An Dara Cogadh; An Dàrna Cogadh; cogaidhean; Feachdan Armaichte; arm; companas; càirdeas; claistinneach

War Detectives (interviews)