Caisteal MhicBheatha
W Penny
an Dealbh-chluiche Albannach
daingneachdan
Caisteal Inbhir Nis
Macbeth's Castle

Bha Caisteal MhicBheatha far a bheil Caisteal Inbhir Nis an-diugh. Bha boghlain air an làr gu h-ìseal agus bha an làr gu h-àrd air a dhèanamh le fiodh. Bha am mullach còmhnard le luaidhe ann agus bha barrabhalla ìseal mu thimcheall. 'S ann sa chaisteal seo a mhurt MacBheatha Donnchadh I, a rèir dealbh-chluiche Shakespeare. Ged is e rìgh gun fheum a th'ann an MacBheatha san dealbh-chluiche, bha e na dheagh rìgh airson 17 bliadhna mus do mharbh Calum III, mac Dhonnchaidh, e.

Nuair a bha Seòras II na rìgh, chaidh ceàrnag a dhèanamh còmhla ris a' chaisteal. Bha taigh ann dhan Riaghladair is taighean-feachda dha na h-oifigearan is na saighdearan. B' e Caisteal MhicBheatha a bha air taobh deas na ceàrnaig is bha e air a chleachdadh mar dhachaigh màidsear an dùin. Ann an 1746, ghabh na Seumasaich thairis an caisteal (air an robh an t-ainm Dùn Dheòrsa aig an àm - eadar-dhealaichte on Dùn Dheòrsa faisg air Àird nan Saor) agus chuir iad na theine e.

Thàinig seo à leabhar 3 de 'Transactions of the Society of the Antiquaries of Scotland' o 1831

1830an

caistealan; rìghean; Mac Bheatha; dealbhan-cluiche; an Dealbh-chluiche Albannach; togalaichean; daingneachdan; Caisteal Inbhir Nis