Donnchadh Foirbeis Chùil Lodair
Donnchadh Forbes
Am Prionnsa Tearlach
blàran
rèiseamaidean
Duncan Forbes of Culloden

Rugadh Donnchadh Foirbeis Chùil Lodair ann am Bun Chraoibh, faisg air Inbhir Nis ann an 1685. Chaidh an teaghlach a dh' fhuireach a Thaigh Chùil Lodair an dèidh sin. Bha e ag ionnsachadh lagh ann an Dùn Eideann agus Leiden eadar 1704 agus 1709.

Bha Foirbeis airson gun deaghadh Rèisimeidean Ghàidhealach a chruthachadh fo stiùireadh nan Gàidheal a bha dìleas dhan Rìgh. Bha seo a' dol a chur stad air aramach nan Seumasach.

Aig aois 52 fhuair e dreuchd Cheannard Chùirt an t-Seisein agus ann an 1745, an dèidh bàs a bhràthar, b' e an t-uachdaran a bha air
Cùil Lodair.

Aig àm aramach nan Seumasach ann an 1745, dh'fhuirich am Prionnsa Teàrlach ann an Taigh Chùil Lodair uair no dhà. 'S ann an seo a bha e an dà latha ro Bhlàr Chùil Lodair. Ged a bha e na Phròsdanach làidir agus dìleas dhan Chrùn, bha Donnchadh Foirbeis an aghaidh na dòigh bhrùideil anns an deach dèiligeadh ri na Gàidheil an dèidh Chùil Lodair.

Chaidh an dealbh seo a thoirt à 'Culloden Papers' a chaidh fhoillseachadh o dhealbhan tùsail a bha aig Donnchadh Seòras Foirbeis à Cùil Lodair