Carragh-cuimhne ann an Cladh nam Manaich Ghlas, Inbhir Nis
Cladh Greyfriars
Alasdair II
cladhan
manaich
Monument in Greyfriars Kirkyard, Inverness

Tha an ìomhaigh seo ann an Cladh nam Manaich Ghlas ann an Inbhir Nis ag ràdh gur e Alasdair Stiùbhart, Iarla Mhàr is mac Alasdair Stiùbhart, Madadh-allaidh Bhàideanaich, a th'ann. Tha cuid ag ràdh gur e Iain Stiùbhart, Prior Choldingham is leth-bhràthair Iarla Mhoireibh, a th'ann.

Tha Cladh nam Manach Glas air Sràid nam Manach ann an Inbhir Nis, ach 's e mì-ainmeachadh a th'ann. 'S e Manachainn Dominicanach a bh'anns a' Mhanachainn ann an Inbhir Nis is dh'aithnicheadh iad mar na Manaich Dubha no Manaich Teagaisg. 'S e Manaich Franganach a bh'air ainmeachadh mar na Manaich Glas.

Tha colbh sa chladh a bha na phàirt den chiad mhanachainn Dominicanach a stèidhich Alasdair II ann an 1233, a rèir coltais.

Chithear an gràbhaladh seo ann an 'Invernessiana: Contributions toward A History of the Town and Parish of Inverness, from 1160 to 1599', le Teàrlach Friseal-Mac an Tòisich. Tha e air a mheurachadh o leth-bhreac Fhriseil-Mac an Tòisich fhèin, pàirt den chruinneachadh leabhraichean aige a th'ann an Leabharlann Inbhir Nis an-diugh

1870an

Inbhir Nis; Cladh Greyfriars; Stiùbhart; MacGillEathain; Mac an Tòisich; Alasdair II; cladhan; manaich