Eaglais Chaladair, baile agus caisteal an 1803
Caladar
Suaicheantais
Seumasaich
teaghlaichean
Church of Cawdor, village and castle in 1803

Tha baile beag Chaladair 13 mìle an ear air Inbhir Nis. Tha e na sheasamh air bruaichean Allt Chaladair, allt a tha na sgiath de dh'Abhainn Nàrainn. Am broinn eaglais a' pharraist chithear suaicheantais cuid de Thànan Challdair.

Air cùl a' bhaile tha Caisteal Chaladair na sheasamh. Chaidh a thogail fo chead rìoghail a chaidh a thoirt do Thàna Chaladair an là, ann an 1454. Chaidh atharrachaidhean mòra a dhèanamh ris a' chaisteal eadar 1660-1670 le Sir Ùisdean Caimbeul Chaladair, beagan ùine mus do ghluais an teaghlach dhan Chuimrigh an dèidh dhaibh aideachadh gu robh iad a' toirt taic do na Seumasaich.

Mu dheireadh thall thill an teaghlach a Chaisteal Chaladair agus tha iad a-nis ga ruith mar àite tàlaidh luchd-tadhail.

Tha an dealbh seo o ghrunnan a tha air an ceangal còmhla ri làmh-sgrìobhainn dhen ainm 'The Ancient and Honourable Family of Calder', à cruinneachadh Fraser-Mackintosh ann an Leabharlann Inbhir Nis

1800an

bailtean beaga; Calldair; caistealan; aibhnichean; uillt; eaglaisean; Suaicheantais; Seumasaich; teaghlaichean