Agallamh le Ùisdean M Friseal air àm briseadh a-mach a' chogaidh
WD_HF01_TRACK01_FRASER
poileataiceach
uèirleas
rèidio

Tha cuimhn' aig Ùisdean M Friseal air àm tòiseachaidh an Dàrna Cogaidh.

Am b' urrainn dhuibh innse dhomh càit an robh sibh nuair a thòisich an Dàrna Cogadh agus dè bha sibh a' dèanamh?

Uill, 's e Là na Sàbaid a bh' ann, agus bha mi aig an taigh agus bha rèidio againn. Bha dùil againn ris oir goirid roimhe sin bha a' Ghearmailt air ionnsaigh a dhèanamh air a' Phòlainn gun aobhar ach gu robh iad ag iarraidh gum biodh a' Phòlann na phàirt den Ghearmailt. Chaidh innseadh dhan Ghearmailt gu soilleir nan dèanadh iad sin gum biodh dùthchannan eile, Breatainn co-dhiù, a' dol nan aghaidh. Ach ghabh iad air an adhart. Bha a' Ghearmailt air arm mòr, mòr a thogail le tòrr thancaichean agus dh'fhalbh iad is rinn iad ionnsaigh air a' Phòlainn, a tha ri an taobh, agus cha robh dà dhòigh aig Breatainn air ach cogadh a ghairm a chionns nach biodh a' Ghearmailt air stad leis a' Phòlainn, agus cha do stad. Air a' cheann thall bha a' Ghearmailt air a' chùis a dhèanamh air a' chuid a bu mhotha den Roinn Eòrpa. Ach bha mise aig an taigh agus bha daoine fo iomagain mhòr mu dè thachradh.

Chaidh an t-agallamh seo a chlàradh mar phàirt de phròiseact 'Maoir rannsachaidh a' Chogaidh' ann an 2005 ann am Bun-sgoil Allt Dobhraig.

INBHIR NIS: Dubhras

An Dara Cogadh; An Dàrna Cogadh; poileataics; poileataiceach; uèirleas; rèidio; claistinneach