Baile Ùr an t-Slèibh agus Drochaid Spè
Baile Ùr an t-Slèibh
INBHIR NIS: Ceann a' Ghiùthasaich 's Innis
càirtean-puist
drochaidean
Newtonmore and Spey Bridge

Tha a' chàirt-puist seo, bho meadhan na 20mh linn, a'sealltainn Drochaid Baile ùr an t-Slèibh thar Abhainn Spè faisg air a'bhaile Baile ùr an t-Slèibh. Thogadh an drochaid seo, dealbhaichte le Ridire Owen Williams agus Maxwell Ayrton , ann an 1926 agus chuireadh i an àite tè de na drochaidean pàrlamaideach aig Tòmas Telford nuair a leasachadh an t-seann rathad gu tuath, rathad pàrlamaideach gus a bhi an A9. Tha togalach an A9 ùa'ciallachadh gu bheil i air a cuir seachad.

A'suidheachadh aig ceann a deas Baideanach agus Srath Spè air raointean as àirde na Spè, chan eill clàr a'bhaile aig Baile Ùr an t-Slèibh roimh 'n toiseach an 19mh linn. Tha còmhdach ann gun robh tuineachaidhean ro-eachdraidheil agus bailtean anmoch. Cha robh e gus an an dèidh togalach dhrochaid tarsainn air na Spè ann an 1756 agus am Fuadaichean aig deireadh an ochdamh linne deug, gun do thogadh clachan air an rathad ùr 'san taobh a tuath. A rèir An Treas Chunntas Àireamhail chuireadh am baile air bonn le Seumas Mac a'Phearsain, mac Sheumais Mac a'Phearsain a dh'eadar-theangaich"" bàrdachd Ossian. Aig an toiseach

càirtean-puist; drochaidean