Bràigh an Aghaidh Mhòr
An Aghaidh Mhòr
càirtean-puist
turasachd
Braes of Aviemore

Tha a'chàirt-puist seo a'sealltainn Bràigh An Aghaidh Mhòir.

Tha An Aghaidh Mhòr air a bhith beò bhon 1600an ach gus an tàinig an rathad-iarainn ann an 1862 cha robh ann ach taighean sgaipte agus taigh-aoidheachd. A 1892, air tàilleabh na linntean gu Inbhir Nis, Peart agus Farrais, b'e ceangal cudromach a bh'ann. Dh'fhàs e gu luath, aig an toiseach airson àite-fuirich a shloar do luchd-obrach na reile agus an uair sin do luchd-beartaich a'lorg na sealgaireachd, iasgach is losgadh.

Chunnaic am sàmhach, Gàidhleach seo piseach eile ann an leasachadh anns na 1960an. Chinn An Aghaidh Mhòr nuair a dh'fhosgladh àrainn-sgìtheadh Cairngorm, ochd mìltean air falbh, ann an 1961 agus a-ris ann an 1966 nuair a dh'fhosgladh inoad làithean-saora sònraichte. Ged tha, chan eil na togalaichean cruadhtan, cho tlachdmhor dhan h-ailteirean an uair sin, a seasamh deuchainn na h-ùine agus bi an ionad làithean saora ùraichte.

An-diugh, bi luchd-turais 'san àrainn fad na bliadhna caochladh mòr de na cur-seachadan ri dhèanamh. Tha Am Monadh Ruadh, pairc nàiseanta as motha ann am Breatainn, àit àraid, sònraichte le sealladh-tìre beanntach Artach, còrran de na giùthsach Albannach, aibhnichean, lochan agus gleanntan agus 's e an dachaigh aig mòran eòin, beathaichean agus lusan an cunnart.

càirtean-puist; turasachd