Agallamh le Ùisdean M Friseal mu dhaoine air às-fhalamhachadh
WD_HF02_TRACK07_FRASER
An Dara Cogadh
An Dàrna Cogadh
às-fhalamhachadh
evacuation

Get Adobe Flash player

Tha cuimhn' aig Ùisdean M Friseal air clann a chaidh an às-fhalamhachadh o Dhùn Èideann gu Allt Dobharaidh aig àm a' chogaidh.

Tha cuimhn' agam mar a chaidh iarraidh orm tighinn an seo aon Disathairne. Dh'fheumainn mo bhaidhsagal a thoirt leam - bha mi an uairsin air gluasad suas gu baidhsagal mo mhàthar, 's e 1939 a bh' ann, saoilidh mi - agus dh'fheumainn a bhith nam theachdaire a chionns gu robh làn bhusaichean de às-fhalamhaichean, evacuees, air tighinn à Dùn Èideann. Agus thàinig clann o sgìre Chraigmillar an Dùn Èideann an seo. Bha iad ann an Caisteal Allt Dobharaidh; bha iad ann an taighean mun cuairt seo gu lèir. Agus rinn sinn tòrr dheagh chàirdean agus dh'fhuirich grùnn math dhiubh an seo, fiù 's, cha deach feadhainn aca dhachaigh fiù 's aig deireadh a' chogaidh. Saoilidh mi gun do dh'fhuirich iad an seo; saoilidh mi gur e sgìre meadhanach truagh a bh' ann an Craigmillar. Mar sin 's e sin a' chiad rud ceart a dh'fheumadh sinn dèanamh, a bhith nar teachdairean is na h-às-fhalamhaichean a-staigh.

Chaidh an t-agallamh seo a chlàradh mar phàirt de phròiseact 'Maoir rannsachaidh a' Chogaidh' ann an 2005 ann am Bun-sgoil Allt Dobhraig.

INBHIR NIS: Dubhras

An Dara Cogadh; An Dàrna Cogadh; às-fhalamhachadh; evacuation; claistinneach