Sligeachan agus Sgurr nan Gillean, An t-Eilean Sgitheanach
Shligeachain
aibhnichean
drochaidean
drochaid
Sligachan and Sgurr nan Gillean, Skye

Sa chairt-phuist seo tha sealladh de Shligeachan le Sgurr nan Gillean ris a' chùl. Ris an aghaidh tha Abhainn Shligeachan agus tha Drochaid Shligeachain air an làimh chlì. Tha Taigh-òsta Shligeachain anns a' mheadhan.

Bha Sligeachan leth mhìle na b' fhaisge air ceann Loch Shligeachain bho thùs air làrach àth nàdarra. 'S ann on seo a tha an t-ainm Sligeachan (sligean beaga) a' tighinn.

Thogadh Taigh-òsta Shligeachain mu1830, agus chaidh cur ris an dèidh sin. Tha e aig ceann Loch Shligeachain air a' phrìomh rathad a tha a' dol tron Eilean Sgitheanach agus tha luchd-coiseachd is luchd-sreap tric a' fuireach ann. A rèir aithris, dh'fhuirich mòran dhen chiad luchd-sreap ainmeil a bha sa Chuiltheann san taigh-òsta le na Bràithrean Pilkington Brothers agus an Siorraidh MacNeacail nam measg.

Tha Sgurr nan Gillean, an sgurr as fhaide tuath dhen Chuiltheann Dhubh, air cùl Taigh-òsta Shligeachain

1930an

taighean-òsta; luchd-sreap; sreapadair; sreap; beanntan; beinn; taighòsta; An Cuiltheann; An Cuiltheann Dubh; aibhnichean; drochaidean; drochaid; cairtean-puist