Claisean slighe-uisge bho thùr na manachain, Cille Chuimein
Cille Chuimein
eathraichean
stìomairean
Loch Nis
Canal locks from the monastery tower, Fort Augustus

Tha a' chairt-puist seo a' sealltainn claisean Slighe-uisge a' Chaledonian aig Cille Chuimein, bho thùr a' mhanachain. Air an taobh dheas tha an drochaid rèile. Bha an rathad iarainn a' ruith bhon Ghearsdan gu Cille Chuimein agus bha e a' dèanamh ceangal ri stìomairean Loch Nis.

Tha sreath de chòig claisean a' dol tro Chille Chuimein agus Slighe-uisge a' Chaledonian a' dol sìos gu ruige Loch Nis.

Tha Slighe-uisge a' Chaledonian a' ceangal a' Chorpaich, faisg air a' Ghearasdan gu Clach na h-Aire, Inbhir Nis agus tha e mu 60 mìle a dh'fhaid. Chaidh a dhèanamh leathainn gu lèor ann an cuid a dh'àiteachan gus am b' urrainn do longan-cogaidh a' Chabhlaich Rìoghailt a dhol ann rè Cogaidhean Napòleon. Dh'fhaodadh eathraichean An Caol Arcach, far am biodh mòran stoirmean, agus cabhlach na Frainge a sheachnadh. Tha tòrr dhen t-slighe-uisge a' cleachdadh lochan a bh' ann co-dhiù - Loch Dàbhach Phùr, Loch Nis, Loch Oich agus Loch Lòchaidh. Tha 29 clais air an t-slighe-uisge, nam measg sin 'Staidhre Neptune', 8 claisean aig Bainbhidh aig ceann an iar na slighe-uisge. Chaidh dealbhan a dhèanamh airson na slighe-uisge le Seumas Watt ann an 1773, ach cha deach tòiseachadh air gu 1803, agus 's e Jessop agus Telford a dhealbhaich e. Dh'fhosgail pàirt dhe ann an 1822, agus chaidh crìoch a chur air ann an 1843-47

1920an; 1930an

Slighe-uisge a' Chaldedonian; slighean-uisge; clais; Tòmas Telford; eathraichean; stìomairean; Loch Nis; cairtean-puist