Caisteal Urchardain, ri taobh Loch Nis
Druim na Drochaid
Triath nan Eilean
Na Seumasaich
caisteil
Urquhart Castle, by Loch Ness

Tha a' chairt-puist seo a' sealltainn Caisteal Urchardain ri taobh Loch Nis. Ged a tha fiosrachadh ann gu bheil dùn air a bhith air an làraich seo bho Lìnn an Iarainn, tha am fiosrachadh sgìobhte ag innse dhuinn gun robh caisteal air an làraich seo bho mu 1200. Tha cuid dhe na tobhtaichean a th' ann san latha an-diugh bho dhùn bhon 13mh linn a bha aig Ailean Durward bho 1229. Bha seo air a stèidheachadh air a' chnoc a b' àirde agus b' e dùn le ballaichean cloiche a bh' ann.

Chaidh na togalaichean eile a thogail sa 14mh linn. Is iomadh uair a bha an caisteal fo shèist rè eachdraidh, agus chaidh a ghlacadh agus ath-ghlacadh leis na h-Albannaich agus na Sasannaich rè Cogaidhean na Saorsa. Chaidh a sgrios le Triath nan Eilean ann an 1513 agus an t-àite air fad a mhilleadh. Aig deireadh an t-17mh linn, chaidh an caisteal a lìonadh le stuth spreadhaidh a gus a chur na smàl gus nach b'urrainn dha na Seumasaich a chleachdadh

1910an

Caisteal Urchardain; Loch Nis; Ailean Durward, Cogaidhean na Saorsa; Triath nan Eilean; Na Seumasaich; caisteil; cairtean-puist