Agallamh leis a' Bh-ph I M NicArtair mu shiubhal aig àm a' chogaidh
WD_HF04_TRACK02_MACARTHUR_01
cogaidhean
cùmhnadh
cuibhreannan
rations

Get Adobe Flash player

Tha cuimhn' aig a' Bh-ph I M NicArtair air dòigh annasach cead fhaighinn gus siubhal aig àm an Dàrna Cogaidh.

Bha cuideachd cùmhnadh de pheatrail ann agus dh'fhaodadh tu a bhith air do stad aig àm sam bith agus duine a' faighneachd 'A bheil cruaidh fheum air do shiubhal?' Mar sin, bha piuthar mo phàrant a' fuireach an Cowie Muir, a tha pìos timcheall Bàgh Spè, agus bhiodh sinn a' dol a chèilidh orra mu aon turas ann an trì mìosan. Agus chaidh laogh a chur ann am poca an cùl a' chàir agus nan dèidheadh ar stad 'A bheil cruaidh fheum air do shiubhal?' 'Tha, tha sinn a' falbh leis an laogh seo.' Agus bhiodh an laogh a' dol ann agus a' tilleadh air ais leinn agus mus ruigeadh sinn air ais gu Cill Rabhaig bhiodh fàileadh uabhasach ann. Ach sin mar a bha, cha mhòr gu robh càr air an rathad le cho beag de ghalanan de pheatrail a gheibheadh tu sa mhìos agus nuair a bhiodh e deiseil, bha e deiseil. Mar sin, chan fhaigheadh leanabh sam bith togail sa char dhan sgoil sna làithean ud, no cail mar sin. Dh'fheumadh sinn uile coiseachd dà mhìle gu leth ann agus air ais a-rithist.

An Dara Cogadh; An Dàrna Cogadh; cogaidhean; cùmhnadh; cuibhreannan; rations; claistinneach

War Detectives (interviews)