Sràid an Rìgh an Cinn a' Ghiùthsaich
Cinn a' Ghiùthsaich
bailtean beaga
sràidean
bùidsear.
King Street, Kingussie

Tha a' chairt seo a' sealltainn Sràid an Rìgh an Cinn a' Ghiùthsaich. Tha am bùidsear 'MacKenzie and Cumming' air an oisean air an taobh dheis dhen dealbh.

Tha an t-ainm Beurla 'Kingussie' a' tighinn on Ghàidhlig Cinn a' Ghiùthsaich. Aig aon àm b' e prìomh bhaile do Bhàideanach, agus b' e baile beag a bh' ann cuartaichte le coille ghiuthais. Ann an 1799, rinn Diùc Ghòrdain suas inntinn gu robh an sgìre feumach air baile, agus chuireadh plana ri chèile.

Dh'fhàs baile Chinn a' Ghiùthsaich air a shocair, gus an do dh'adhbhraich togail nan drochaidean air Abhainn Spè agus Abhainn Lagain aig toiseach an 19mh linn gun robh e air a' phrìomh rathad bho Inbhir Nis gu Peairt agus dhan Ghearasdan. Dh'fhàs am baile a-rithist nuair a chaidh feadhainn bho sgìrean mu chuairt a ghluasad a-steach dhan bhaile, gus àite a thoirt do chaoraich.

Thug an rèile a-steach barrachd turasachd ann an 1863, agus chaidh raon-goilf le 18 toll fhosgladh ann an 1890.

Tha dlùth-cheangal aig Cinn a' Ghiùthsaich ri iomain, agus chaidh Comann na Camanachd a stèidheachadh anns a' bhaile ann an 1893. Tha sgioba iomain Chinn a' Ghiùthsaich air ainmeachadh ann an 'Guinness Book of Records' mar an sgioba as soirbheachaile ann an spòrs sam bith.

cairtean; bailtean beaga; sràidean; bùidsear.