Agallamh le Fay Anderson mu shiubhal aig àm a' chogaidh
WD_HF04_TRACK04_ANDERSON
An Dara Cogadh
An Dàrna Cogadh
cogaidhean
Eilean Cholla

Get Adobe Flash player

Tha cuimhn' aig Fay Anderson mar a bha feum aice air leabhran Cead-siubhail, passport, gus an dèidheadh i a dh'Eilean Cholla san Dàrna Cogadh.

Aon de na rudan a thachair 's ann a bha sin nuair a bha an teaghlach againn a' tadhal air Eilean Cholla, greis a-steach dhan chogadh - bhiodh e naoi ceud deug - a-nis a' smaoineachadh air ais - ceathrad 's a dha? Agus sin sinn, a' tighinn suas air treana na h-oidhche o Shràid Bhochanan an Glaschu - rud gu math togarrach do chlann òg - agus thigeadh tu dheth aig sia uairean sa mhadainn san Òban gus an glacadh tu am bàta Loch Eireann dha na h-eileanan, agus bha duine mòr ann an turas-sa. Agus bha feum againn air leabhranan Cead-siubhail! Cha leigeadh iad leinn an t-Òban fhàgail gun leabhran Cead-siubhail. Agus m' athair, a rugadh 's a thogadh sna h-eileanan -

Donnchadh MacAonghais: Bha mise air an Loch Eireann, seadh.

- chaidh e buileach às a rian. 'Tha mi a' dol a chèilidh air mo mhàthair agus cha robh feum a-riamh air cead-siubhail airson sin!' thuirt e. Ach co-dhiù, dh'fheumadh sinn ar leabhranan cead-siubhail fhaighinn agus bhiodh sin air eagal 's gur e 'spy' no 'fifth columnist', mar a dh'ainmicheadh iad, a bh' ann an gin againn.

An Dara Cogadh; An Dàrna Cogadh; cogaidhean; Eilean Cholla; claistinneach

War Detectives (interviews)