Sligh'-uisge aig Cille Chuimein
Cille Chuimein
soithichean
longan
bàtaichean
Canal locks at Fort Augustus

Tha an dealbh seo a' sealltainn glasan a' chanàil ann an Cille Chuimein. Aon de shreath de chòig ghlasan sa bhaile, far a bheil Canàl a' Ghlinne Mhòir a' tuiteam sìos gus coinneachadh ri Loch Nis.

Tha Shligh'-uisge a' Ghlinn Mhòir a' ceangal na Corpaich, faisg air A' Ghearasdan, ri Clach na h-Aire ann an Inbhir Nis agus tha mu 60 mìle a dh'fhaid ann. Chaidh a thogail airson gum biodh e leathann gu leòr ann an cuid de dh'àitichean airson gun deigheadh aig soithichean-ghunnaichean a' Chabhlaich Rìoghail air a chleachdadh aig àm Cogadh Napoleon. Dheigheadh aig soithichean air Caolas Arcaibh agus Cabhlach na Frainge a sheachnadh. 'S e lochan a bh' ann mu thràth a tha sa chuid sa motha dhen t-sligh'-uisge - Loch Dhabhach Phùir, Loch Nis, Loch Omhaich agus Loch Lòchaidh. Tha 29 glasan air an t-sligh'-uisge, le 'Neptune's Staircase', (sreath de 8 ghlasan ann am Bainbhidh) nam measg. Chaidh tòiseachadh air an t-sligh'-uisge a dhealbhachadh ann an 1773 le Seumas Watt ach deach tòiseachadh air a thogail gu 1803 agus, an uair sin, b' e Jessop agus Telford an luchd-dealbhachaidh a bh' ann. Chaidh cuid dheth fhosgladh ann an 1822 agus chuireadh crìoch air eadar 1843 is 1847.

Chaidh am baile seo ainmeachadh air Naomh Chuimein. Chaidh an t-ainm Cille Chuimein atharrachadh gu Fort Augustus san 18mh linn nuair a thog an Seanalair Wade dùn an sin ri taobh Loch Nis. Chaidh an dùn ainmeachadh air fear de mhic Sheòrais II air a bheil daoine eòlach an dèidh seo mar Diùc Chumberland, am 'buidsear' ainmeil a bh' aig Cuil Lodair

2000an

slighean-uisge; Slighe-uisge a' Chaledonian; claisean slighe-uisge; Thomas Telford; innealan-draghaidh; soithichean; longan; bàtaichean;

Andrew Taylor