Meadhan Baile Dhòrnoch
Dòrnach
Clann MhicAoidh Srath Nàbhair
Uilleam Burn
Àrd-eaglais Dhòrnoch
Dornoch Town Centre

Tha a' chart-puist seo a' sealltainn meadhan baile Dhòrnoch ann an Cataibh. Tha Àrd-eaglais Dhòrnoch air an làimh chlì.

Tha Baile Rìoghail Dhòrnoch air Linne Dhòrnoch. Aig aon àm, b' e prìomh-bhaile rianachd Chataibh a bh' ann an Dòrnoch. An-diugh, tha iomadach rud ri dhèanamh le dà raon goilf, cladach gainmheachadh, iomadh taigh-òsta agus bùithean. Am measg nan togalaichean eachdraidheil tha Àrd-eaglais Dhòrnoch, lùchairt easbaig, taigh-cùrtach agus seann phrìosan a' bhaile.

Chaidh Àrd-eaglais Dhòrnoch a thogail anns an 13mh linn. Chaidh a stèidheachadh le Gillebrìde Mhorabhia, easbaig Ghallaibh eadar 1223 agus 1246. Chaidh an Àrd-eaglais na tiene ann an 1570, an uair a chur Clann MhicAoidh Srath Nàbhair teine ris a' chuid a bu mhotha de bhaile Dhòrnoch. Cha robh mullach air an togalach suas gu 1616, an uair a chaidh mullach a chur air pàirt dhen àrd-eaglais gus am biodh i air a' cleachdadh mar eaglais paraiste. Tha an togalach a th' ann an-dràsta mar thoradh air obair càraidh a rinn Uilleam Burn bho 1835 gu 1837

CATAIBH: Dòrnach

1970an

Bailtean Rìoghail; Gillebrìde Mhorabhia; Clann MhicAoidh Srath Nàbhair; Uilleam Burn; Àrd-eaglais Dhòrnoch; cairtean-puist