Cidhe an Teampaill, Loch Nis
Druim na Drochaid
Sligh'-uisge a' Ghlinn Mhòir
Iain Cobb
oidhirp luaths air uisge
Temple Pier, Loch Ness

Tha a' chairt seo a' sealltainn bhàtaichean-smùide beaga aig Cidhe an Teampaill, ri taobh Loch Nis. Aig a' chùl, chithear Caisteal Urchardain.

Tha grunnan thurais air a bhith air an ruith bho Chidhe an Teampaill, nam measg oidhirp Iain Cobb air cunntas astair air uisge agus turais Rines ann an 1972, oidhirpean deailbh camara fon uisge gus dearbhadh an robh uile-bheist ann no nach robh.

Bha bàtaichean-smùide beaga coltach ri làraidhean-bathair aig muir, anns na làithean mus do dh'fhàs còmhdhail nan rathaidean pailt. Nuair a dh'fhosgail Slighe-uisge a' Ghlinn Mhòir anns na 1820an, bhiodh bàtaichean-iasgaich, bàtaichean luchd-siubhail, agus bàtaichean-bathair a' siubhal gach latha o cheann gu ceann Loch Nis. Bhiodh bàtaichean-pleadhanach Bhictorianach glè thric a' tarraing còrr is 1000 neach. O mheudaich an àireamh de bhàtaichean air an loch, thogadh grunn de chidheachan mu thimcheall. An-diugh, tha iad falamh, fàs, agus mean air mhean tha iad a' dol à bith

1920an

cidheachan; Caisteal Urchardain; bàtaichean-smùide; soithichean; bàtaichean-pleadhanach; cairtean; Sligh'-uisge a' Ghlinn Mhòir; Iain Cobb; caistealan; oidhirp luaths air uisge