Abhainn Bheag Ghoillspidh, agus Loidse an Tùir
Goillspidh
aibhnichean
Gleann Dhùn Robain
coiseachd
Golspie Burn and Tower Lodge

Tha a' chairt seo a' sealltainn Abhainn Bheag Ghoillspidh agus Loidse an Tùir ann an Cataibh. Faisg air Caisteal Dhùn Robain, b' e seo far an cruinnicheadh luchd-cinnidh Chataibh ri linn fiùdalachd. Tha na cnuic choillteach os cionn Abhainn Bheag Ghoillspidh a' dol gu Gleann Dhùn Robain, àite a tha còrdadh ri luchd-coiseachd.

'S e baile beag iasgaich a bh' ann an Goillspidh o thùs, anns nach robh ach beagan de thaighean-tughaidh, ach air sgàth buaidh nam Fuadaichean, dh'fhàs am baile gu luath. Chaidh daoine fhuadach bho na srathan faisg air làimh, gu h-àraid on Luirg, agus thàinig iad a dh'fhuireach ann an sràidean ùra Ghoillspidh. Mu 1830-1840, bha 450 neach a' fuireach anns a' bhaile, agus am measg nan goireasan a bh' ann, bha oifis a' phuist, banca, taighean-seinnse, sgoil agus muileann a bha faisg air làimh.

Rinneadh leasachadh a-rithist air Goillspidh ann an 1868 nuair a chaidh e na ceann-ùidhe dhan Rèile a Tuath. Ann an 1903, thogadh colaiste theicnigeachd sa bhaile, a tha an-diugh na phàirt de dh' Àrd-sgoil Ghoillspidh

CATAIBH: Goillspidh