Agallamh le Mairead Bochel mu mhuinntir nan seirbheisean ann an Inbhir Narainn
WD_HF07_TRACK01_BOCHEL
Feachdan Armaichte
arm
an t-Arm
feachd an adhair

Get Adobe Flash player

Tha Mairead Bochel ag innse mar a rinn saighdearan trèanadh airson tràighean Normandy air an tràigh an Inbhir Narainn.

Bha mòran shaighdearan ann an Inbhir Narainn aig an àm; bha e làn shaighdearan. Thàinig iad a-nuas an seo gus trèanadh a dhèanamh airson a' chogaidh air a' chontinent, thall thairis san Fhraing is sa Ghearmailt, agus dh'fhalbh iad - shìos air an tràigh, saoilidh mi, chì thu càrn-cuimhne beag a tha ag innse dhut mun, an e an Roinn Ghàidhealach a bh'ann, a Highland Division, uill mas bi cò an roinn a bh' ann, a bha a' trèanadh air an tràigh, oir bha iad a' trèanadh gus an deidheadh iad air tìr san Fhraing - thachair sin san Òg-mhios 1944. Ach rinn iad trèanadh shìos air an tràigh an seo agus an-còmhnaidh bha mòran dhaoine ann. Uill, aon là - bha an RAF ann cuideachd, eil fhios agaibh, ann an Kinloss - agus aon là chuala sinn gu robh tubaist eagalach air a bhith ann nuair a bhuail pìleat a phleana a-steach gu craobh taobh na h-aibhne. Mar sin 's e tachartas gle dhòrainneach a bha sin air a bheil cuimhn' agam glè mhath. Agus bha sin uabhasach dhan teaghlach aige, mar a thuigeadh tu.

Chaidh an t-agallamh seo a chlàradh mar phàirt de phròiseact 'Maoir rannsachaidh a' Chogaidh' ann an 2005 ann am Bun-sgoil Rosebank, Inbhir Narann.

An Dara Cogadh; An Dàrna Cogadh; Feachdan Armaichte; arm; an t-Arm; feachd an adhair; claistinneach

War Detectives (interviews)