Bho Srath Gheàrrloch
An Srath
Sgùrr Mhòr
: Tom na Gruagaich
From Strath, Gairloch

Tha a' chairt-phuist seo a' sealltainn sealladh bhon t-Srath, Geàrrloch.

Tha Geàrrloch ann an Ros an Iar. Tha am facal 'Gairloch' a' tighinn bhon Ghàidhlig 'geàrr loch' a' ciallachadh loch ghoirid.
Is e an t-Srath aon de na tuineachaidhean ri cladach an locha a tha air an ainmeachadh còmhla mar Geàrrloch.

Air a' chùl anns a' mheadhan ag èirigh suas os cionn an locha, tha Baoghais Bheinn. Gun làimh dheis, còmhdaichte fo sgòthan, tha Beinn Ailiginn. Tha iad le chèile mar phàirt de sreath Bheanntan Thoirbheartan.

Is e Corbett a th' ann am Baoghais Bheinn air an làimh dheis, anns a bheil 2870 toigh (875 meatair) de dh'àirde - is e sin beinn a tha eadar 2,500 agus 2,999 troigh. Tha a' chiall a' tighinn gu h-àbhaisteach bho stùc an draoidh.

Is e Rothach a th' ann am Beinn Ailiginn - is e sin beinn a tha còrr air 3,000 troigh. Tha an t-ainm aige gu h-àbhaisteach air eadar-theangachadh mar an àilleag, agus tha dà stùc ann. Tha Sgùrr Mhòr, an stùc mhòr, 3231 troigh (985 meatair) de dh'àirde agus tha Tom na Gruagaich, cnoc na nighinne, 3018 troigh (920 meatair) de dh' àirde

ROS: Geàrrloch

1910an; 1920an

cairtean-puist; lochan; tuineachaidhean; bailtean beaga; beanntan; Baoghais Bheinn; Beinn Áiliginn; Corbettan; Rothaich; Toirbheartan; Sgùrr Mhòr;: Tom na Gruagaich