An t-Srath, Geàrrloch
An Srath
Beinn Áiliginn
Toirbheartan
Strath, Gairloch

Tha a' chairt-phuist seo a' sealltainn an t-Srath ann an Geàrrloch.

Is e baile beag croitearachd a th' anns an t-Srath, agus is e aon de na coimhearsnachdan beaga ri cladach Loch Gheàrrloch a chaidh an ainmeachadh còmhla o chionn ùine nach eil fada mar Geàrrloch.

Aig àm nam Fuadaichean chaidh daoine a ghluasad a-mach às na glinn a-staigh san tìr gus àite a dhèanamh dha na caoraich. Chaidh an tuineachadh air an oirthir an cois na mara. Anns an t-Srath bha tràigh àrd de thalamh còmhnard a b' urrainnear àiteach airson teachd-an-tìr còmhla ri iasgach, gu h-àraid iasgach truisg. Bhiodh gach croitear a' fàs còrcach a bhiodhte a' cleachdadh airson lìn agus driamlaich. Dh'fhàs an t-Srath gu bhith na h-àite malairt le bùithtean, muileann agus gàrradh airson togail bhàtaichean. Fiù 's an-diugh fhèin tha e cumanta barrachd air aon dreuchd a bhith aig muinntir a' bhaile.

Air a' chùl air an làimh chlì tha Taigh-òsta Gheàrrloch. Deas air an taigh-òsta tha an Eaglais Shaor agus tràighean bòidheach Gheàrrloch. Ag èirigh air a' chùl tha Baoghais Bheinn agus Beinn Áiliginn air an làimh dheis. Buinidh an dà stùc do Bheanntan Thoirbheartan

ROS: Geàrrloch

1930an

cairtean-puist; croitearachd; bailtean; Na Fuadaichean; iasgach; còrcach; dreuchdan; eaglaisean; Baoghais Bheinn; Beinn Áiliginn; Toirbheartan; beanntan