Bàgh Gheàrrloch
Geàrrloch
Lochlannach
Bhioctòirianaich
Gairloch Bay

Tha a' chairt-phuist seo a' sealltainn Bàgh Gheàrrloch.

Tha Geàrrloch ann an Taobh Siar Rois. Tha am facal 'Gairloch' a' tighinn bhon Ghàidhlig 'geàrr loch' a' ciallachadh loch ghoirid.

Is e an Eaglais Shaor an togalach a tha ris an aghaidh. Tha I air a dealbh le Matthews agus Labhraidh agus chaidh a togail ann an 1878.

Aig ceann shìos na tràghad air mullach an rubha chreagach, chithear ballachan ìosal na dùine bige Chruithnich, còmdaichte le feur. Sin An Dùn.

Air a' chùl tha cladach a deas an locha, far a bheil grunn eileanan a' cruthachadh acarsaid shàbhailte do bhàtaichean iasgaich agus do sgothan. Is e Eilean Thorasadail an t-eilean as motha. Tha an t-ainm a' tighinn bho Tòr, dia Lochlannach an tàirneanaich, agus tha e a' cur nar cuimhne cho neartmhor agus a bha na Lochlannaich ris a' chladach seo aig aon àm.

Tha na tràighean grinne, na seallaidhean eireachdail agus an èadhar ghlan air Geàrrloch a mheas mar bhaile turasachd ainmeil bho linn Bhioctòria

Bàgh Gheàrrloch

ROS: Geàrrloch

1930an; 1940an

cairtean-puist; eaglaisean; Matthews & Labhraidh; Cruithnich; dùin; An Dùn; Torasdal; Tòr; Nirribhich; Lochlannach; Bhioctòirianaich