Taigh-òsta Ghairbh, Gairbh
Gairbh
rathaidean pàrlamaideach
Tòmas Telford
Garve Hotel, Garve

Chithear Taigh-òsta Ghairbh anns a' chairt-phuist seo.

Bha a' chiad taigh-òsta ann an Gairbh air fear de na taighean-aoigheachd bu shine ann an Alba. Stèidhichte air seann rathad pàrlamaideach, bha e na àite stad ainmeil do dhròbhairean a bhiodh a' toirt crodh bhon Ghàidhealtachd gu margaidhean aig deas.

Chaidh an togalach a tha ann san latha an-diugh a thogail san naoidheamh linn deug. Chaidh an togalach a leudachadh ann an 1888 le na h-ailtirean Ross agus MacBeth (Ros agus MacBeatha). Bhiodh an coidse a' stad an seo agus bha seirbheis puist ann eadar an taigh-òsta agus Ulapul. Bha an taigh-òsta le teaghlach MhicCoinnich bho mheadhan an naodhamh linn deug gu 1966. Tha e cliùiteach mar thaigh-òsta iasgaich.

Chaidh rathaidean pàrlamaideach a thogail tràth san naoidhamh linn deug mar thoradh air coimisean pàrlamaideach. Thog an t-innleadair agus neach-meas Tòmas Telford mòran de na rathaidean is na drochaidean seo

ROS: Cunndainn

1930an

cairtean-puist; taighean-òsta; taighean-aoigheachd; dròbhairean; Inbhir Pheofharain; Ros agus MacBeatha; post; iasgach; MacCoinnich; clann mhicCoinnich; rathaidean pàrlamaideach; Tòmas Telford