Abhainn Carrann, Àrd Gaoithe
Àrd Gaoithe
ROS: Cinn Chàrdainn
Abhainn Carrann
Àrd Gaoithe
Carron River, Ardgay

Tha Abhainn Carrann ann an Ros an Iar ann an Gàidhealtachd na h-Alba. Tha an abhainn ag èirigh ann an Coille Leathad Ghobhainn. Tha i a' cruinneachadh a bun-uisgeachan tro Bhoglach Carrann, a' dol a-steach a Loch Sgamhain agus a' sruthadh a-mach à sin.

Iasgach-maghair air Abhainn Carrann. Bho Ach nan Seilleach tha an abhainn a' lùbadh thairis air 19 cil (12m) dhan iar-dheas tro shrath leathann Ghlinn Carrann agus a' leudachadh ann an aon àite gu bhith na Loch Dùghaill. Mu 4cil (2m) nas fhaide dhan iar-dheas tha i a' dol a-steach dhan Linne a-Staigh aig ceann Loch Carrann faisg air Achadh an t-Sìthidh.

Tha Àrd Gaoithe air taobh iar-dheas a' Chaoil Chataich a' coimhead tarsainn an tè as ùire de thrì drochaidean-rathaid a tha air a dhol tarsainn a' Chaoil gu Drochaid a' Bhanna.

Tha Àrd Gaoithe a bhith ann an urra, gu neo-dhìreach, ri 3mh Diùc Chataibh. Nuair a bhathar a' togail an rèile bho Inbhir Nis fada gu tuath tràth anns na 1860an bha oighreachdan An Diùc cho farsaing 's gum b' urrainn smachd glè mhòr a bhith aige air an t-slighe a ghabh e.

Bha e gu mòr airson sgìrean siar na h-oighreachd aige fhosgladh suas, 's mar sin lean am prìomh rèile taobh deas a' Chaoil Chataich a-steach air an dùthaich dhan Luirg. Mar thoradh air seo dh'fheumte Stèisean Drochaid a' Bhanna a thogail air taobh thall a' Chaoil bhon bhaile; agus b' e an tuineachadh a dh'fhàs timcheall air Àrd Gaoithe

ROS: Cinn Chàrdainn

Abhainn Carrann; Àrd Gaoithe