Taigh Taigh an Aonaich, Alanais
Alanais
ROS
taigh an aonaidh
alanais
Teannich House, Alness

Taigh an Aonaich ann an 1784, ged a chaidh cuid dheth a thogail na bu tràithe; àros Rothaich Taigh an Aonaich (no Culmalachie, an seann fhacal airson Taigh an Aonaich).

Bha seilbh aig Ùisdean Rothach air fearann ann an Alanais agus Cill Tighearn ann an 1644 a rèir Roile Màil Siorrachd Inbhir Nis, le luach £440.16 (Albannach). Fhuair Rothaich Taigh an Aonaich sealbh air Baile Mhuilinn Alanais sa Ghearran 1660 airson £515.12.6 (Punnd Sasannach). Ann an 1786 reic an Caiptean Seumas Rothach fearann Taigh an Aonaich an Iar, Baile Chreagain agus Cùl Chragaidh ris an Ridire Eachann Rothach à Taigh an Fhuamhair, ach a' cumail nan còraichean airson na muilne aig Taigh an Aonaich (tha cuid ag ràdh gur e muileann snaoisein a bha seo). A rèir eachdraidh bha Caisteal Taigh an Aonaich ann am balla seann togalaich a thogadh ro Thaigh an Aonaich. Chaidh tobhta a' chaisteil seo a leagail leis a' ghaoith tràth san 19mh linn agus tha e coltach gun deach clach bhon chaisteal seo a chleachdadh gus an t-aitreabh mòr a thogail

ROS

taigh an aonaidh; alanais