Agallamh leis a' Bh-ph E J Newell mu dhùdach nan ionnsaigh adhair
WD_HF08_TRACK10_NEWELL
Am Baile agus Luchd-rannsachaidh a' Chogaidh
An Dara Cogadh
An Dàrna Cogadh
dùdach ionnsaigh adhair

Get Adobe Flash player

Chaidh a' Bh-ph E J Newell sìos dhan t-seilear aice ann an Crombagh nuair a sheinn dùdach nan ionnsaigh adhair aig àm an Dàrna Cogaidh.

Thòisicheadh dùdach a' seinn nuair a bhiodh trioblaid a' tighinn - fuaim mhòr, mhòr a' dol - agus an uairsin dhèanadh sinn uile cabhag oirnn dhachaigh agus bha seilear agam na mo thaigh-sa agus bhithinn a' dol sìos gu sàbhailteachd an t-seileir. Agus bhiodh na seòladairean is na saighdearan uile - ma bha iad san ionad-bìdh - bhiodh iad uile a' greasadh orra dhan ghearastan aca cho luath 's a sheinneadh an dùdach. Agus bhiodh sinn a' smaoineachadh air dè bha 'dol a thachairt agus smaoinicheadh sinn agus shuidheadh sinn agus bhiodh beagan eagail oirnn bho nach robh fios againn am biodh sinn air ar bomadh no nach biodh. 'S an uairsin, às dèidh greis, thigeadh fuaim eile 'Tha e ceart gu leòr'. Sheinneadh an dùdach-saoraidh, an all-clear, agus chanadh sinn 'Och, tha e taghta. Faodaidh sinn dìreach a dhol suas an staidhre air ais, agus tha sinn ceart gu leòr. Tha na bomairean air falbh.' Chuir e beagan eagail orm. Cha do thachair e tric ann an Crombagh, ach bha e ann; bha amannan ann.

Chaidh an t-agallamh seo a chlàradh mar phàirt de phròiseact 'Maoir rannsachaidh a' Chogaidh' ann an 2005 ann am Bun-sgoil Chrombaidh.

ROS: Crombaidh

An Dara Cogadh; An Dàrna Cogadh; dùdach ionnsaigh adhair; claistinneach