Ceiseig a Tuath
Bun Lòchaidh
cladhach
Drochaid Cheiseig
teàrmann-eòin
Munlochy

Tha a' chairt-phuist seo a' sealltainn baile beag Bhun Lòchaidh, air an Eilean Dhubh. Tha e an iar air Abhach, aig ceann Bàgh Bhun Lòchaidh.

Chan eil fios le cinnt cuine thòisich baile an seo ach gu ìre dh'fhàs e le luchd-obrach a' cladhach cloiche airson Dùn Deòrsa anns na 1760an. Leudaich am baile a-rithist nuair a chaidh stèisean-rèile a thogail aig Bun Lòchaidh ann an 1894, air an rathad-iarainn don a' Chananaich a bha na phàirt de Rathad Iarainn na Gàidhealtachd.Dhùin an stèisean ann an 1951 ach chùm am baile a' leasachadh le Drochaid Cheiseig air a togail ann an 1982.

Cha robh Bun Lòchaidh ach sia mìle à Inbhir Nis leis an drochaid a' fosgladh, faisg gu leòr airson daoine a bhith a' siubhal air ais agus air adhart airson an obair. An-diugh, tha suidheachadh Bhun Lòchaidh agus mar a tha Bàgh Bhun Lòchaidh cudromach mar theàrmann-eòin nam buannachd dhan bhaile

Ceiseig a Tuath

ROS: An Cnoc Bàn

1940an; 1950an

cairtean-puist; Bàgh Bhun Lòchaidh; Rathad Iarainn na Gàidhealtachd; Dùn Deòrsa; cladhach; Drochaid Cheiseig; Inbhir Nis; teàrmann-eòin