Am Ploc ri taobh cladach Loch Carrann
Am Ploc
Oighreachd Loch Aillse
Caisteal
Dun Creige
Plockton by the shores of Loch Carron

Anns a' chairt-phuist seo chithear sealladh de bhaile A' Phluic, air cladaichean Loch Carrann ann an Taobh Siar Rois. Bhon as e àite brèagha agus tlachdmhor a tha anns A' Phloc bidh an t-uamhas de luchd-turais a' tadhal ann. Tha an cladach air a bhlàthachadh le Struth a' Chamais agus leis an sin tha craobhan pailme a' fàs ri taobh a' chladaich. Anns na 1700an 's e Am Ploc a b' ainm dha agus b' e croitearachd prìomh ghnìomhachas na sgìre. An dèidh Nam Fuadaichean bha an sgìre air a stèidheachadh mar bhaile ùr mu 1794. Ann an 1808, fhuair an t-uachdaran ùr, Sir Uisdean Innes taighean airson nan daoine a chaidh fhuadach. Airson iomadh bliadhna rinn iad am beòshlaint' a' togail shoithichean agus ag iasgach. Ann an 1851 cheannaich Sir Alasdair MacMhathain Oighreachd Loch Aillse agus an dèidh beagan bhliadhnachan thog e Caisteal Dhùn Creige a bha a' coimhead tarsainn a' bhàigh

1900an

cairtean-puist; Am Ploc; croitearachd; iasgach; Na Fuadaichean; Sir Uisdean Innes; togail shoithichean; Sir Alasdair MacMhathain; Oighreachd Loch Aillse; Caisteal; Dun Creige