Baile Shildeig aig Loch Sildeag agus Toirbheartan
Sìldeag
tèarmann-eòin
tèarmainn-eòin
ainmean-àite
Village of Shieldaig at Lochs Shieldaig and Torridon

Tha a' chairt-phuist seo a' sealltainn baile Shìldeig air bruthaichean Loch Shìldeig. Chithear Loch Toirbheartan aig astar. 's e Eilean Shìldeig a th' ann am meadhan na deilbh.

Thathar den bheachd gun deach sìol giuthas Albannach a chur air an eilean anns na 1800an gus pòlaichean a thoirt do mhuinntir Shìldeig airson lìn iasgaich agus soithichean. Tha Eilean Shìldeig an-diugh le Urras Nàiseanta na h-Alba agus na Ionad de Shuim Shònraichte Shaidheansail. Tha iomadh seòrsa isean a' fuireach air an eilean, nam measg speireagan ruadh, corra-ghrithich agus caillich-oidhche.

Chaidh Sìldeag a thogail tràth anns na 1800an gus teaghlaichean a bhrosnachadh cùrsa-beatha a dhèanamh de dh' iasgach. B' e adhbhar eile a chaidh am baile a leasachadh gus seòladairean a thrèanadh airson an Nèibhidh Rìoghail anns na cogaidhean an aghaidh Napoleon. Thug an Nèibhi taic-airgid do mhuinntir Shìldeig gus taighean is bàtaichean a thogail, agus chaidh £2700 a chosg air na trì prìomh shràidean ann an Sìldeag a thogail. Cha tànaig air seòladairean Shìldeig a dhol a shabaid air sgàth 's gun deach làmh an uachdar fhaighinn air Napoleon aig Waterloo, ach shoirbhich leis a' bhaile ri linn gnìomhachas an sgadain.

An-diugh, tha bàtaichean-iasgaich Shìldeig a' faighinn muasgain-chaola agus feusgain; 's fhada o nach robh sgadan anns an sgìre, ach tha ainm a' bhaile, a' ciallachadh Bàgh an Sgadain, mar chuimhneachan air a' ghnìomhachas

ROS: A' Chomraich

cairtean-puist; lochan; beinn; bailtean; eileanan; tèarmann-eòin; tèarmainn-eòin; ainmean-àite