Linne Chrombaigh agus Beinn Uais, Inbhir Ghòrdain
Inbhir Ghòrdain
ola
gnìomhachas na h-ola
Iomairt Rois is Chrombaigh
Cromarty Firth and Ben Wyvis, Invergordon

Tha a' chairt-phuist a' toirt dhuinn sealladh air Linne Chrombaigh agus Beinn Uais bho Inbhir Ghòrdain. Tha fagasachd Inbhir Ghòrdain air Linne Chrombaigh a' ciallachadh gu bheil e na shàr acarsaid do shoithichean. Tha na ceanglaichean a tha aig an àite ris a' Chabhlaich Rìoghail a' dol air ais chun an naoidheamh linn deug agus, san 20mh linn, bha e air a dhearbhadh mar champa oifigeil, agus iomadach uair a' toirt aoigheachd do Chabhlach Bhreatainn. Aig àm a' Chiad Chogaidh, ghlèidh Inbhir Ghòrdain inbhe mar champa chabhlachail, a' solarachadh connadh agus bùrn dhan Chabhlach Rìoghail.

Dhùin an campa cabhlachail ann an Inbhir Ghòrdain mu dheireadh thall ann an 1956 ach thàinig tuilleadh leasachaidh dhan bhaile anns na 1970an le gnìomhachas na h-ola. On bha e cho faisg air gàrraidhean ola a' Chuain a Tuath, bha e taghta mar àite airson togail agus cumail suas nan crann-ola. Bha ionad-leaghaidh almain stèidhte ann an Inbhir Ghòrdain anns na 1970an agus, ged a dhùin e an ceann deich bliadhna, tharraing e cosnadh nach bu bheag dhan sgìre. An-diugh, tha Iomairt Rois is Chrombaigh stèidhte ann an Inbhir Ghòrdain

ROS: Ros Cuithne

1940an

cairtean-puist; linneachan; An Cabhlach Rìoghail; campa cabhlachail; Cabhlach Bhreatainn; ola; gnìomhachas na h-ola; Iomairt Rois is Chrombaigh