Màgan Dubh Mhac 'Ic Ailein
WHA_TA01FI_GA
coguis
mort
bhideo
bhideothan

Get Adobe Flash player

'S ann mu dheidhinn, Mac'Ic Ailein, an treas ceannard deug a bha air Clann Ràghnaill (am fear a bha troimhe-chèile na inntinn!) a tha seo. Chaidh tòrr sgeulachdan neònach innse mu dheidhinn ach 's e an tè as neònaiche an tè mu mhuile-mhàig a bha ga leantainn dhan a h-uile àite. Bha a' mhuile- mhàg mar a' chogais aige. Agus dh'fhàs e na bu mhotha agus na bu mhotha. Nuair a dh'fhàs a' mhuile-mhàg, dh'fhàs Mac'Ic Ailein tòrr na bu mhiosa na nàdar is tòrr na bu lugha na chèill.

Bha làmh aig mòran de chloinn Àth-Tharracail ann a bhith dèanamh am fhiolm seo agus chaidh dòighean beothachaidh a chleachdadh mar dhealbhan air an tarraing, plastasan, gearraidhean agus sgàilean-deilbh. Bha seo airson eòlas cho farsaing 's a ghabhadh a thoirt do chloinn air beothachadh. On a bha Caisteal Tioram cho faisg rinn e an sgeulachd gu math beò dhaibh. Bha sinn fortanach gun do chluich am Pìobaire Iain Dòmhnallach à Mùideart fonn na pìob dhuinn.

Air a dhèanamh le: Fèis nan Garbh Chrìochan agus Aonad Gàidhlig Àth-Tharracail: Lowry, Murchadh, Steafain, Alasdair Mac Gill Eathain, Eòghainn Baillie, Nick Mac Gill Eathain, Ciorstaidh Baillie, Ceiti Ramsay, Aonghas Dòmhnallach, Ciorstaidh Nic an t-Saoir, Sebastian Sutherland, Lyndsay Nic a' Mhaoilein, Aileen Logan, Laura Kingswood, Fiona Young, Sarah Madden, Beth Chaimbeul, Josh Kingswood, Eoghainn Stodd, Alec Mac Mhaoilein, Daibhidh Robe, Iain Laidler, Ailean MacÌosaig, Alec Duncan, Aonghas Ogilvie, Iain Dòmhnallach, Oliver Steafain, Lisa G Neish, Sue A Jackson.
Ceòl: 'Caismeachd Chlann Ràghnaill' air a chluich le: Iain MacDhòmhnaill à Mùideart
Taic airgid bho: C.T.G.Leader Lochabair
Stiùiriche agus Riochdaire: Leslie NicCoinnich

1780an

Cùltar; Beul Aithris; Dealbhan bheò; clann; eachdrachail, fineachan; Domhnallach; Clann Raghnaill; Ceann-cinnidh; daingneachd; coguis; mort; bhideo; bhideothan

WHA - Gaisgich na Gaidhealtachd (cartoons)