'S e Nochd an Oidhche
WHA_TA02FI_GA
dìoghaltais
daingneachd
bhideo
bhideothan

Get Adobe Flash player

S e a' bhliadhna 1612 a th'ann air Gaidhealtachd Alba. Tha cumhachd Clann an Aba air smodar a dhèanamh dhe na nabaidhean aca, Clann Nis. Mar dhùbhlan deireannach tha na Nisich a' creachadh cuid Nollaig Chlann an Aba, is ga ghoid leotha dhan eilean far a bheil an daingneachd fhèin. Ach le ochdnar bhràithrean is pheathraichean beaga acrach gan spreigeadh tha diùlnaich Chlann an Aba ag iarraidh dìoghaltais agus, le cleas nach gabh creidsinn, tha iad a' dèanamh creach oidhche air daingneachd nan Niseach.

Chaidh am fiolm seo a dhèanamh aig bùth-obrach thlachdmhoir ann am Bun-sgoil Ceann Loch Èireann an Siorrachd Pheairt. Chaidh teanta a chur an àirde ann an oisean den t-seòmar airson gum b'urrainn fiolmadh a dhèanamh anns an dorchadas. Shaoileadh tu gun robh sgeulachd thraidiseanta creachadh Clann an Aba air a sgrìobhadh airson an dòigh-fiolmaidh le beothachadh sgàil-dhealbh, 's bha am fiolm uabhasach coileanta nuair a bha e deiseil. Chaidh a shealltainn aig an 12mh Fèill Fiolman Ceilteach ann an Inbhir Nis ann an 1992, Fèill-mholaidh Beothachadh Los Angeles agus Fèill Fiolm Chuilbheart ann an Stuttgart agus aig a' 14mh Fèill Eadar-Nàiseanta de Cinema de Animacao ann an Espinho, Portugal. Fhuair e duais Teisteas Airidheachd aig Fèill Fiolm agus Bhideo Òigridh a' Cho-op ann am Bradford ann an 1991.

Air a dhèanamh le cloinn: Scott Hamilton, Rowan Meikle, Màiri Nic Griogair, Stephanie Meikle, Ros Bryson, Crìsdean Watt, Ros Hilditch, Anndra Bryson, Brus Caimbeul, Dòmhnall Gibbon, Emma Welsh, Jenny Perks, Steafain Glass, Stiùbhart Anderson, Sandy Scott. Moran taing do dh'inbhich: Nancy McGrandles, Sengha Luti, Mairead Bennett, Aaron Forsyth, Rennie McOwan, Dòmhnall Mac Ualraig.

Taic airgid bho: Roinn Foghlam Sgìre a' Mheadhain. Mnathan Shruighlea ann an Gnìomhchas. Urras Foghlam Albannach Eadar-Nàiseanta
Ceòl: Marc Fallon and Daibhidh MacLabhruinn.
Iar-Stiùiriche: Hazel Walker.
Stiùiriche: Leslie Nic Coinnich

PEAIRT

1610an

Cùltar; Beul Aithris; Dealbhan bheò; clann; eachdrachail; fineachan; Mac An Aba, Clann Nis; Nollaig; creach; dìoghaltais; daingneachd; bhideo; bhideothan

WHA - Gaisgich na Gaidhealtachd (cartoons)