Coinneach Odhar
WHA_VD1_01FI_GA
Siphòrt MacCoinnich
lòsg gu bàs
bhideo
bhideothan

Get Adobe Flash player

Cha robh aig Coinneach Odhar, Fiosaiche Bhrathainn, ach sealltainn tro tholl anns a' chloich airson faicinn dè bha ri tachairt. Mus robh trèanaichean riamh ann, chunnaic e carbadan gun eich a' gluasad tron dùthaich. Chunnaic e gun deaghadh cur às do dh'fhèidh agus do bheathaichean fiadhaich na Gaidhealtachd le 'Uisgeachan grànda, dubha.' Chunnaic e cuideachd geòidh mhòra, ghlasa os cionn Inbhir Nis. 'S e sin na plèanaichean a chì sinne an-diugh.

Chaidh gach nì gu math gus am faca e gu dè bha an duine aig Ban-iarla Shìophoirt ris... agus dh'innis e dhi!

Chaidh Coinneach Odhar a dhèanamh le cloinn bhon Eilean Dubh ann an seann shabhal dìreach pìos bheag air falbh bho Bhrathain ann am bùth-obrach deilbh-beò a thug deich latha ann an samhradh math 1989. Tha e a' toirt seallaidh beòthail den bheatha is den linn aig Coinneach Odhar, gaisgeach à Ros is Cromba, ris an canar am 'Fiosaiche Bhrathain'. Cha robh aige ach coimhead dhan toll sa chloich leis an toll airson faicinn fad air falbh san àm ri teachd.

Chaidh am fiolm a thaghadh airson an aonamh fèis deug de Fhiolm is Telebhisean Ceilteach agus tha e ann an taisbeanadh ann an Taigh-tasgaidh Ghroam fad na h-ùine.

Air a dhèanamh le: Peadar Manson, Daniel Holm, Daibhidh Mac Iomhair, Heather Mitchell, Laura Leslie, Marlene Mitchell, Mìcheal Holm, Scherie Nicol, Solas Nicol, Gregor Jack, Ailean MacIomhair, Anndra MacCoinnich, Ruairidh MacCoinnich, Finn MacCoinnich, Juniper-Rose Nic Dhùghaill, Layla Niclachlainn, Gillian Nic Ill' Eathain, Nicola Duff, Lindsay Chaimbeul, Rowan Davies, Emma Bilsland.

Taing gu: Leslie NicCoinnich, Phil Coinigean, Aaron Forsyth, Ealasaid Marshall, Mairead NicIomhair, Lìosaidh Nic Dhùghaill, Sandy Holm, Shona NicCoinnich, Rita Nic an t-Sealgair, Ralph Moodie, Ewan Bush, Ealasaid Shutharlanach.

Taic-airgid bho: Bòrd Leasachaidh na Gàidhealtachd is nan Eilean, Comhairle na Gàidhealtachd, Ionad Tasgaidh Taigh Ghroam, Co-Roinn Coille Lagan a' Mhonaidh, Comunn na Gàidhlig agus An Comunn Gàidhealach.

Coinneach Odhar

ROS: Urrath

1500an

Cùltar; Beul Aithris; Dealbhan bheò; clann; Eachdrachail; Os-Nadurrach; An Dà Sealladh; Fiosaiche; clach; Brahan; Siphòrt MacCoinnich; lòsg gu bàs; bhideo; bhideothan

WHA - Gaisgich na Gaidhealtachd (cartoons)