Ban-tighearna Labhair
WHA_VD1_02FI_EN
eilthireach
fàsachadh
bhideo
bhideothan

Get Adobe Flash player

Thàinig Ban-tighearna Labhair, Ban-Fhiosaiche Ghàidhealach, às an Apainn an cuideachd nan Companach Ruadh, gu taobh Loch Tatha dìreach an dèidh dhan àite bhith air a reubadh leis an arm aig Montrose ann an 1646. Chuidich i a cèile le Labhair ath-thogail, ach aig an àm seo bha strì eadar iad fhèin agus Caimbeulaich Ghleann Urchaidh a bha cho cumhachdach agus a-rithist a bha nan uachdarain air talamh Bhràghad Albainn. Rinn i mòran fàisneachd mu mhuinntir an àite agus mun bheartas a thàinig gu Loch Tatha agus an uairsin mun fhuadach nuair a thàinig cùisean cruaidh.

Tha caractaran bhon fhiolm deilbh-beò le ceàird mhath an seo. Tha na cruthan 2D 'sgeadaichte' le fìor shùth. Tha na seallaidhean air fad air am peanntadh le làimh. Rinneadh am fiolmadh anns an Stiùidio aig Dealbhan-Beò na Gàidhealtachd an Iar air sgalan ioma-raon a tha coltach ris an fhear a chleachdas am beòthadair Ruiseanach, Yuri Norstein. Thug Sianal 4 an taic-airgid dhuinn gu h-àraidh airson an riochdachaidh.

Chaidh am fiolm a chraobh-sgaoileadh air Sianal 4 agus bidh e ann an taisbeanadh buan ann an Taigh-Tasgaidh Beul-Aithris Bhràghad Albainn.

Obair Ealain: Calltuinn Coisiche, Eilidh NicDhomhnuill, Juan Arkotxa, Fionnaghal NicAoidh.
Dealbhan-Beò: Leaslaidh NicCoinnich agus Aaron Forsyth.
Cèol air a Chluich le: GLEUS - Roraidh Caimbeul, Ruairidh Caimbeul, Mairi-Anna Caimbeul, Domhnall MacCoinnich còmhla ri: Daibhidh Cantwell
Guthan: Mairead Ros, Sim MacCoinnich, Tonaidh Cearnaigh.
Taic Airgid Bho: Comhlaire Shruighlea, 'First Reels' Bho Telebhisean na h-Alba agus An Scottish Arts Council agus Channel Four TV.
Stiùiriche agus Riochdaire: Leaslaidh NicCoinnich

PEAIRT

1640an

Cùltar; Beul Aithris; Dealbhan bheò; clann; Eachdrachail; Os-Nadurrach; an dà sealladh; fiosaiche; Clann Caimbeul; Bhraid Albann; Gleann Urchaidh; Greumach; na Cumhnantach; Fògairt; Stiùibhartich Appain; An Combach Ruadh; eilthireach; fàsachadh; bhideo; bhideothan

WHA - Gaisgich na Gaidhealtachd (cartoons)