Eaglais Ban-Naomh Anna, Srath Pheofhair
Srath Pheofhair
an dà shealladh
fàisneachd
bàtaichean-adhair
St Anne's Church, Strathpeffer

Tha a' chairt seo a' sealltainn Eaglais Easbaigeach Ban-Naomh Anna, ann an Srath Pheofhair. Thogadh i anmoch san 19mh linn oir is gum biodh seirbheisean air an robh iad eòlach ann do luchd-turais o Dheas a bhiodh a' tighinn chun an Spàtha ainmeil ann an Srath Pheofhair.

Bha i na co-eaglais do dh'Eaglais an Naoimh Sheumais ann an Inbhir Pheofharain, agus tha dlùth cheangal eatarra fhathast. Chaidh an eaglais a dhealbhachadh le Iain MacDhonnchaidh, agus thogadh i air fearann le Anna, Ban-Diùc Chataibh agus Ban-Iarla Chrombaidh. Leagadh clach-stèidh na h-eaglais air an 2ra là dhen Ghiblean 1891, agus choisrigeadh an eaglais gu h-oifigeil ann an 1900.

Tha seat de dh'ochd clagan feadanach a bhios air am bualadh le òrd fiodha ann an Eaglais Ban-Naomh Anna. Obraichidh aon neach iad. Chaidh an cur air dòigh le ball den choithional ann an 2000. Tha a' chùbaid air a dèanamh de chloich Caen agus alabastar, agus tha an altair air a dèanamh de mhàrmor agus alabastar. Tha uinneagan le glainne dhathte innte cuideachd.

Tha ceangal eadar Eaglais Ban-Naomh Anna agus fàisneachd le Coinneach Odhar. Tha e coltach gun tuirt e "nuair a bhios còig stìoballan ann an Srath Pheofhair, bidh bàtaichean a' seòladh os cionn a' bhaile agus gan acrachadh fhèin riutha." Nuair a rinneadh tagradh gus eaglais Easbaigeach a thogail ann an Srath Pheofhair bha gearainean ann, oir anns an 19mh linn bha ceithir stìoballan anns a' bhaile. Thogadh an eaglais co-dhiù, le stìoball.

Beagan an dèidh a' Chiad Chogaidh, nochd bàt'-adhair beag aig Geamachan Shrath Pheofhair. Nuair a dh'fheuch i ri tighinn gu làr, chuir i sìos dubhan-acrachaidh, a chaidh a ghlacadh air tè dhe na stìoballan, a' coilionadh fàisneachd Choinnich Odhair

ROS: Fothraitidh