Ulapul agus Loch Bhraoin a' coimhead ri na h-Eileanan Samhraidh
Ulapul
calachan
eileanan
rubhannan
Ullapool and Loch Broom looking towards the Summer Isles

San dealbh seo chithear baile beag Ulapuil air cladach a tuath Loch Bhraoin, le Beinn Ghobhlach air taobh a chlì na deilbh agus na h-Eileanan Samhraidh aig astar. 'S e druim le dà mhullach a th' ann am Beinn Ghobhlach agus tha i na seasamh air Rubha Scoraig eadar Loch Bhraoin is Loch Bhraoin Beag. Tha i 2083 troigh (635 meatair) de dh'àirde. Tha timcheall air dà dhusan eilean beag sna h-Eileanan Samhraidh. Gheibhear gu cuid aca ann am mìosan an t-samhraidh le bàta às an Aichillidh Bhuidhe no à Ulapul.

Chaidh baile beag Ulapuil a dhealbh le Tòmas Telford airson Comann Iasgach Bhreatainn ann an 1788 ach am faigheadh iad buannachd às an leudachadh ann an gnìomhachas iasgach an sgadain. Chaidh a thòiseachadh ann an 1788 nuair a chaidh a dhealbh le Tòmas Telford airson Comann Iasgach Bhreatainn ach am faigheadh iad buannachd às an leudachadh ann an gnìomhachas iasgach an sgadain. Chaidh na sràidean an deilbh ann am pàtran clèithe agus am measg nan togalaichean ùra bha seadaichean sgoltaidh, taighean-stòir, laimrig agus taigh-sgoile.

An toiseach chaidh cùisean gu math leis a' bhaile-iasgaich ùr, ach tràth san 19mh linn thrèig an sgadan Loch Bhraoin agus ro na 1830an thàinig crìonadh air a' ghnìomhachas. Anns an 20mh linn, fhuair Ulapul àite ùr dha fhèin san iasgach nuair a thòisich bàtaichean on chost an ear a' tighinn thuige mar chala shàbhailte san iar. A bharrachd air seo, sna 70an is sna 80an bha eaconamaidh a' bhaile air a chuideachadh le soithichean factaraidh o Roinn Eòrp an Ear. Tha iad seo a-nis air falbh ach tha an cidhe aig meadhan a' bhaile agus na cheann-uidhe do dh'aiseag Steòrnabhaigh. Tha na seallaidhean eireachdail san sgìre, agus na th' ann de chothroman coiseachd sna beanntan mun cuairt, a' fàgail Ulapuil na àite tarraingeach do luchd-turais

ROS: Loch Bhraoin

cairtean-puist; Ros is Cromba; Ros an Iar; beanntan; clachain; luchd-turais; luchd-coiseachd nam beann; aiseagan; puirt; calachan; eileanan; rubhannan