Drochaid nam Frisealach, Gleann Cluanaidh
Gleann Cluanaidh
dròbhaireachd
glinn
Gleann Cluanaidh
Frasers Brig, Glenclunie

Tha a' chairt-puist seo a' sealltainn Drochaid nam Frisealach, a tha a' dol seachad air Abhainn Chluanaidh ann an Gleann Cluanaidh. Tha an abhainn, a' sruthadh an ear gu Loch Chluanaidh, deagh àite iasgaich mu 15 mìle an iar air Cille Chuimein. 'S e tasgadh-uisge a tha innte a-nis ann an Sgeama Dealan-uisge Gharaidh-Mhoireasdan a thòisich ann an 1962.Chithear an rathad cumhang a' dol ron ghleann air seann rathad nan dròbhairean, a bha air a chleachdadh le dròbhairean cruidh air an slighe bhon Iar Thuath gu margaidhean anns an Eaglais Bhric no Craoibh. B' àbhaist dha na dròbhairean a' bhith a' gabhail fois aig Taigh-òsta Chluanaidh aig ceann an iar Loch Chluanaidh.

Nuair a chaidh an dàm a thogail aig ceann an ear na locha, dh'eirich airde Loch Chluanaidh 29 meatair. Tha Taigh-òsta Chluanaidh aig ceann an iar na locha agus b' e àite-còmhnaidh a bha ann do dhròbhairean a bhiodh air an slighe bho thaobh an iar thuath na Gàidhealtachd gu margaidean ann an Eaglais Bhric no ann an Craoibh

cairtean-puist; Siorrachd Inbhir Nis; aibhnichean; lochan; damaichean; taighean-òsta; rathaidean dròbhaireachd; dròbhaireachd; glinn; Gleann Cluanaidh