Loch a' Bhraoin, a' coimhead gu ruige Ulapul gus na h-Eilean Samhraidh
Leac Mhailm
aiseagan
gleann
Linn Deighee
Loch Broom, looking towards Ullapool and the Summer Isles

Tha a' chairt-puist seo a' sealltainn Loch a' Bhraoin aig Leac Mhailm, oighreachd a tha mu thrì mìle deas air Ulapul, a' coimhead gu ruige Ulapul agus na h-Eileanan Samhraidh.Tha an t-ainm 'braoin' a' ciallachadh 'àite nam frasan uisge'. 'S e loch mara fada, cumhang a tha ann an Loch a' Bhraoin agus aig aon àm bha e air a chleachdadh airson iasgach an sgadain. Faisg air beul an locha , tha Ulapul a' toirt acarsaid dhomhainn do bhàtaichean iasgaich agus dhan aiseag a bhios a' dol eadar Ulapul agus Steòrnabhagh.

'S e measgachadh de chraobhan agus rubhachan creagach a tha ann an cladaichean Loch a' Bhraoin agus chan eil ainm aca airson acarsaidean fasgach idir. Thathar an dùil gu e bleith eigh-shruth a chruthaich na feartan sealladh-tìre aig Loch a' Bhraoin. Tha Loch a' Bhraoin fhèin agus Loch a' Bhraoin Beag ann an glinn agus thathar an dùil gun deach an dèanamh nas doimhne le eigh-shruthan, gam fàgail coltach ri fiordaichean

ROS: Loch Bhraoin

1940an

cairtean-puist; Siorrachd Rois; Sgìre Rois is Chrombaidh; Ros an Iar; oighreachdan; lochan; eileanan; gnìomhachas an iasgaich; acarsaidean; aiseagan; gleann; Linn Deighee