Taigh-solais air an Eilean Bhàn, Caol Àcain
Caol Àcain
eilean
sgrìobhadair
dòbhrain
Lighthouse on Eilean Ban, Kyleakin

Tha an taigh-solais, a th' air a pheantadh gu snasail, a' cuideachadh gus bàtaichean a' stiùireadh tro Chaol Àcain agus seachad air an Eilean Bhàn, far Caol Loch Aillse. Thogadh an taigh-solais air an eilean ann an 1857, agus cha robh e fèin-obrachail gu 1960. Tha pàirt dhen togalach, a tha a' cumail taic ri drochaid an Eilein Sgitheanaich a-nis air an eilean. Tha an t-eilean cuideachd ainmeil oir 's ann air a bha dachaigh Gavin Maxwell an dèidh dhan taigh aige ann an Sanndaig a bhith air a mhilleadh le teine anns na 1960an. Cha do choileanadh an dòchas aige an t-eilean a dhèanamh na thèarmann nàdair agus na dhachaigh dha na dòbhrain air an robh e cho measail, o na bhris air a shlàinte, agus dh'eug e ann an ospadal an Àth Leathainn ann an 1969.

Chaidh a' chairt seo a chlò-bhualadh le Jerome Earranta, dealbhadairean-camara aig an robh bùthan ann an caochladh àiteachan air feadh Bhreatainn. Bha tè de na bùthan aca ann an Sràid Lìte ann an Dùn Èideann, o mu 1934 gu tràth anns na 1970an. Ged a bha iad gu sònraichte a' togail dhealbhan dhaoine, bha iad cuideachd ag obair le film agus dealbhan clò-bhuailte gus cairtean a dhèanamh

taigh-solais; bothain; eilean; sgrìobhadair; dòbhrain