An dòigh air deagh làmh-sgrìobhaidh a bhith agad
AB_HFM_SCHOOL_008

*Bu chòir dhut sgrìobhadh gu trom an uair a tha thu a' dol sìos.
*Thèid sgoilearan a dh'fhàgas pìnn ann an dubh a pheanasachadh!

sgrìobhadh; sgoiltean; bòrd dubh; leasanan; teagasg

Highland Folk Museum Schoolhouse

Stiùireadh airson leasan làmh-sgrìobhaidh ann an Sgoil a' Chnuic Bhàin. Tha na leanas air a' bhòrd:<br /> <br /> 'S e stòras prìseil a th' ann an deagh làmh.<br /> *Bu chòir do litrichean a tha a' dol suas an loidhne àrd a bhualadh<br /> *Bu chòir do litrichean a tha a' dol sìos an loidhne ìosal a bhualadh<br /> *Cha bu chòir dhan pheann am pàipear fhàgail ann am meadhan facail<br /> *Bu chòir dot a bhith air an cur os cionn gach i agus crois tro gach t an uair a tha an còrr dhen fhacal air a chriochnachadh<br /> *Bu chòir dhut sgrìobhadh gu h-aotrom an uair a tha thu a' dol suas.<br /> *Bu chòir dhut sgrìobhadh gu trom an uair a tha thu a' dol sìos.<br /> *Thèid sgoilearan a dh'fhàgas pìnn ann an dubh a pheanasachadh!<br /> <br /> B' e sgoil air a dèanamh le fiodh agus iarann liorcach a chaidh a thogail an toiseach ann am paraiste Cnoc Mhoire faisg air Inbhir Nis a bh' ann an Sgoil A' Chnuic Bhàin. Bha clasrùm, seòmar-cleòca, stòr tidsear agus taigh-beag ann an sgoiltean dhen t-seòrsa seo. Chaidh Sgoil A' Chnuic Bhàin ath-thogail aig Highland Folk Museum ann an Bail' Ùr an t-Slèibh ann an 1999 agus tha i air a bhith air a sgeadachadh gus a bhith coltach ri sgoil ann an 1937.