An t-Eilean Sgitheanach, Port Rìgh à ***
Port Rìgh
baile beag
cala
taigh-òsta
Isle of Skye. Portree from Scorrybreck

Gheibhear deagh shealladh cal Phort Rìgh agus thar a' bhàigh às an talamh àrd aig Sgarrabreac. Tha staran ann bhon a' bhaile, a bhios tòrr a' cleachdadh, a tha a' leantainn a' chladaich don Sgeir Mhòr agus seachad oirre don Bhile. Chaidh am pios talamh seo a cheannach ann an 1993 le Urras MhicNeacail gus an ceangail fada eadar a' Chlann agus an t-Eilean Sgitheanach a chomharrachadh.

Tha an cala a dhealbhaich Telford fon a' Mheall chraobhach leis an Skye Gathering Hall ri taobh Taigh a' Mheall an ath-dhoras don t-seann phrìosan dìreach chun a làimh chlì bhon a' mheadhan os cionn Sràid a' Chidhe. 'S fhada bho nach deach an Taigh-òsta Marine a tha fada chun a làimh chlì a leagail agus tha ionad-connaidh a-nis na àite. Thathar air planaichean mòra fhoillseachadh airson sgìre a' chala a leasachadh le rathad ù timicheall bonn a' Mheall agus ionad-bàtaichean ach feumar taic airgid fhaighinn agus tha deasbadan a' leantainn mun rathad as fheàrr air adhart airson aon de na piosan as priseile den bhaile. 'S e Redcliff ainm an taigh mhòir fada chun a làimh dheis anns an dealbh. B' ann le bràthair an teaghlach MhicDhòmhnaill aig a bheil Viewfield House a tha e, a tha air falach am measg nan craobhan fo Chathair Fionngal

baile beag; cala; taigh-òsta