A' cluich le 'gird and cleek'
AB_HFM_SCHOOL_016
girds and cleeks
cur-seachadan traidiseanta
dèideagan traidiseanta
Playing with a gird and cleek

Pàiste a' ruith le 'gird and cleek' taobh a-muigh Sgoil a' Chnuic Bhàin aig Taigh-tasgaidh Sluagh na Gàidhealtachd aig Baile Ùr an t-Slèibh. B' e dèideag gu math bitheanta aig deireadh na 19mh linne deug agus toiseach na 20mh linn a bh' anns an 'gird an cleek' (cearcall agus slat iarainn). Anns an dealbh-chamara seo, tha an slat ceangailte ris a' chearcall ach bha cuid ac' air an dèanamh mar nithean fa leth, le dubhan air aon cheann den t-slait agus bhithte a' breith air a' chearcall fhad 's a bha e a' gluasad, le mòran sgil na lùib.

Thogadh an sgoil an toiseach mu 1925 aig a' Chnoc Bhàn, ri taobh Cnoc na Gaoithe, 13 cilemeatairean a-mach à Inbhir Nis agus chaidh a toirt gu làrach an taigh-thasgaidh an 1998, far an do dh'fhosgail i as t-earrach 2000. 'S e togalach fiodha, togte ro-làimh agus sgeadaichte le iarann a th' ann, togalach a bha gu math cumanta an Alba bho mheadhan nan 1800an a-mach, le 12 mheatair de dh'fhaide is 6 meatair de leud ann. Gheibhear 4 seòmraichean clàr-fiodha ann, is iad sin: an seòmar-teagaisg mòr le sòrnag ann ga chumail blàth, seòmar-cùlaidh le 3 miasan-ionnlaid ann, seòmar beag tidseir le taigh-beag tidseir ri a thaobh. Chithear anns an dealbh na h-uinneagan mòra a bha nam pàirt dhen togalach chum gus solas agus èadhar a chumail ri taobh a-staigh an togalaich

girds and cleeks; cur-seachadan traidiseanta; dèideagan traidiseanta;

Highland Folk Museum Schoolhouse